April 1st, 2021 to September 5th, 2021

RESIST! The Art of Resistance

The special exhibition "RESIST! The Art of Resistance" explores different forms, moments and histories of resistance against colonialism and its current continuities.

To this end, the RJM invites curators and activists Peju Layiwola from Nigeria, Esther Utjiua Muinjangue & Ida Hoffmann from Namibia, Tímea Junghaus from Hungary and Elizaveta Khan & Mona Leitmeier from Cologne to curate their own spaces. These are complemented by objects from the RJM's collection, historical materials, personal testimonies, and works of contemporary art. The exhibition offers places for gathering, reflection and action through workshops in the exhibition space with an extensive program of events and mediation.

Nura Qureshi
Aus der Serie / From the series: Are You Calling Me a Dog?
© Nura Qureshi

curators

Curators autonomous spaces „It’s Yours!“
Esther Utjiua Muinjangue & Ida Hoffmann, Peju Layiwola, Tímea Junghaus, Integrationshaus (In-Haus e.V.) Köln-Kalk mit Elizaveta Khan, Mona Leitmeier, Sae Yun Jung, Salman Abdo und Rita Bomkamp

Artists in Residence:
Rokia Bamba (Musik), Bahar Gökten & Daniela Rodriguez Romero (Urban Dance), Kiri Dalena (Fotografie), Francis Oghuma (Real Time Documentary)

participating artists

Florisse Adjanohoun, Kader Attia, Roger Atikpo, Belkis Ayón, Marcel Djondo, Omar Victor Diop, Robert Gabris, Gaëtan Noussouglo, Anani Gbeteglo, Ayrson Heráclito, indieguerillas, Patricia Kaersenhout, Eustache Kamouna, Grada Kilomba, Mohammed Laouli, Peter Magubane, Dhuwarrwarr Marika, Tshibumba Kanda Matulu, Medu Art Ensemble, Luiza Prado de O. Martins, Malgorzata Mirga-Tas, Keviselie/Hans Ragnar Mathisen, Franky Mindja, Lapiztola, Nura Qureshi, Emília Rigová, Mamadou Sall, Juan Manuel Sandoval, Diego Sandoval Ávila, Selma Selman, The Singh Twins, Alfred Ullrich, Hu?nh Van Thu?n, Edward Venero, Kara Walker, Wantok Musik Foundation, Tania Willard, Lawrence Paul Yuxweluptun, Ernesto Yerena

exhibition design

raumlaborberlin

exhibition graphics

Elsa Westreicher und Studio Quack

The project is funded by

Kulturstiftung des Bundes, Peter und Irene Ludwig Stiftung, F. Victor Rolff-Stiftung, Bundeszentrale für Politische Bildung, der Museumsgesellschaft e.V. sowie im Programm 360° Fonds für Kulturen der neuen Stadtgesellschaft der Kulturstiftung des Bundes.

Mit dem Programm „360° Fonds für Kulturen der neuen Stadtgesellschaft“ unterstützt die Kulturstiftung des Bundes Kulturinstitutionen dabei, sich intensiver mit Migration und kultureller Vielfalt auseinanderzusetzen und neue Zugänge und Sichtbarkeiten für Gruppen der Gesellschaft zu schaffen, die bislang nicht angemessen erreicht wurden. Das Modellprogramm fördert zu diesem Zweck eine Vielfalt von Ansätzen, die auf die diversitätsbezogene Öffnung in den Bereichen Programm, Publikum und Personal zielen.

Der Deutschlandfunk ist Medienpartner der Ausstellung.

Weitere Infos zur Ausstellung unter:

www.rjm-resist.de

Und auch auf Facebook und Instagram

Omar Victor Diop
Jean-Baptiste Belley, 2014
Series Diaspora
Pigmenttintenstrahldruck auf Harman By Hahnemuhle-Papier / Pigment inkjet printing on Harman By Hahnemuhle paper © Omar Victor Diop, Courtesy Galerie MAGNIN-A, Paris.

Patricia Kaersenhout
Objects of Love and Desire: Una Marson, 2019